parketta

Kerülhet parketta a fürdőszobába?

Általában a hideg és melegburkolatok kategóriáját élesen el szoktuk választani, és főszabály szerint a fürdőszobába hidegburkolat való, a parketta viszont a melegburkolatok közé tartozik. Köztudott, hogy a faparketták nem bírják a vizes és párás közeget, ezért terjedt el a különválasztás szokása. Ennek ellenére azért találkozhatunk működő ellenpéldákkal, így azért ne vessük el teljesen ezt a furcsa ötletet.

Érdemes mindenekelőtt hangsúlyozni, hogy egy ilyen kombinációnak különféle feltételei vannak, csak bizonyos körülmények között tud a parketta jó állapotban maradni. Alapvetően három kérdéskörben kell megvizsgálni a helyzetünk realitását:

1. Alkalmas-e műszakilag erre a fürdőszobánk?

2. A fürdőszoba használati szokásaink összeegyeztethetőek egy ilyen kényes adottsággal?

3. Hajlandóak vagyunk-e olyan speciális parkettát beszerezni, amely jobban tolerálja a vizet?

Mennyünk is végig ezeken az igen fontos kérdéseken. Ami a megfelelő fürdőszoba paramétereit illeti, a legfontosabb, a magas színvonalú szellőztetés lehetősége. Ebben a helyiségben jóval párásabb a levegő, mint gondolnánk, így egy párátlanító gép és több nyílászáró használata szükséges. Fontos, hogy a vízelvezetés és a csatornázás is nagyon stabil legyen. A fürdő szokásokra nézve lényeges szempont, hogy fegyelmezettek legyünk mind a pancsolás, mind a takarítás terén, szóval ne engedjük, hogy tócsák keletkezzenek és maradjanak ebben a helyiségben. Végül nagy jelentősége van magának a faburkolatnak is.

Természetesen a laminált parketták és vinyl burkolatok világában kimondottan vízálló típusok is rendelkezésre állnak. Ha pedig ragaszkodunk ahhoz az elképzeléshez, hogy valódi fából legyen a parketta, akkor mindenképpen valamilyen trópusi fafajtát válasszunk alapanyagnak.

    Leave Your Comment Here