Támogatóink:

Kulturist Kft


Tájjellegű ételek

Búzamálé

Hozzávalók: 3 tojás, 35 dkg liszt, 3 dl tej, 2-3 evõkanál cukor ízlés szerint. csipetnyi só, zsiradék a tepsi kikenéséhez.

 

Elkészítés: A búzamálé elkészítése megegyezik a palacsintatészta készítésével, csak ez a massza sûrübb lesz. Fontos, hogy jól kikeverjük, kizsírozott tepsibe beleöntjük, tetejét vékonyan meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy zsírral. Nagyon fimom, ha apróra metélt idénygyümölccsel (meggy, cseresznye, barack, szilva, alma nagy lyukú reszelõn lereszelve) megszórjuk. Szép pirosra sütjük, nagy kockákra vágjuk, aki édesebben szereti porcukorral meghintheti.

Dödölle

Hozzávalók: krumpli, liszt, zsír, sok vöröshagyma, tejföl, só.

 

Elkészítés: A krumplit kockákra vágjuk, sós vizben megfőzzük, majd a víz egy részének leöntése után pürévé törjük. Lassú tűzön apránként adjuk hozzá a lisztet, egészen addig amíg bírjuk keverni. Ha úgy érezzük kész van, akkor húzzuk félre a tűzről, és egy serpenyőbe tegyünk két-három kanálnyi zsírt. A hagymát apróra vágva pírítsuk üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, egy evőkanalállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből. Ha a kanalat belemártjuk a zsírba, a gombócok nem ragadnak nagyon össze. A gombócokat görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. A tepsibe szaggatva, forró sütöben, ízlés szerint pirosra, kinek-kinek ízlése szerint ropogósabbra sütjük. Frissen, forrón tállaljuk, ízlés szerint sózva, tejfölözve.

Egészben sült fenyőalja

Hozzávalók: fenyőalja-gomba, fokhagyma, só, zsír, tejföl

 

Elkészítés: Szép, fiatal gombákat válogassuk. Mossuk meg először hideg vízben, majd forrázzuk le, és szárazra csöpögtessük. Zománcos vagy cseréptepsit vastagon kenjük meg fagyos zsírral. A lecsepegtetett gombákat rakjuk szorosan egymás mellé úgy, hogy a tetejük legyen alul. Minden gomba közepébe tegyünk egy kiskanál tejfölt és szórjuk meg sóval. Kevés étolajjal is megkenhetjük. Amikorra a tejfölt elsüli, megpuhul. Zöldséges burgonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.

Hajdinamálé

Hozzávalók: 2 csésze hajdinaliszt, kávéskanálnyi só, 2 evõkanálnyi cukor, 2 csésze aludttej

 

Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük, melyböl egy híg, folyós pépet kapunk, amit jól kizsírozott tepsibe töltünk, tetejét tejföllel, zsírral megöntözzük és sütõben 30 percig szép pirosra sütjük;

Ízes gibanica - Vend ételkülönlegesség

Hozzávalók: 50 dkg rétestészta, (5 kész réteslap), 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 50 dkg túró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg darált dióbél, fahéj vaníliás cukor, 3 dl tejföl, reszelt citromhéj, 2 tojás.

 

Elkészítés: A tepsit (legjobb, ha kerámia) jól kikenjük zsiradékkal, majd belerakjuk a tésztarétegeket, amelyek közé tölteléket töltünk a következő sorrendben: dió, alma, túró, mák, majd túró, alma, dió. Minden réteget jól megkenünk olvasztott zsiradékkal, végül az összeállított gibanicát meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben megsütjük. A töltelék elkészítése: alma: a meghámozott almát lereszeljük, és cukorral félig megdinszteljük, fahéjjal és citromreszelékkel ízesítjük. Túró: a túrót villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejfölt, a megmosott mazsolát és a cukrot. Dió: a ledarált dióval megszórt tésztarétegeket is meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel. Mák: a darált mákkal megtöltött tésztalapot megcukrozzuk, vaníliás cukorral ízesítjük, és tejföllel lágyítjuk.

Kapros rántott leves

Hozzávalók: kapor, liszt, zsír, só, búzadara, tejföl

 

Elkészítés: Egy jó maroknyi kaprot apróra vágunk. Híg, világosbarna rántást készítünk, amelyet kissé lehűtünk, amelyet kissé lehűtünk, úgy tesszük bele a vágott kaprot. Hideg vízzel felengedjük, és ízlés szerint sózzuk. Amikor felforrt, óvatosan 2-3 kanál búzadarát szórunk bele, ha megfőtt 2-3 kanál tejfölt is adhatunk hozzá.

Kelt kukoricamálé

Hozzávalók: 1 l tej, 50 dkg kukorica liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg mák, 30 dkg cukor, egy csipet só, egy fél citrom reszelt héja; a tepsi kikenéséhez zsír, a tészta tetejére 1-2 dl tejföl..

 

Elkészítés: Egy deci, kevés cukorral ízesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A megmaradt tejből a liszttel, csipetnyi sóval meg 18 dkg cukorral sűrű tésztát keverünk, és az élesztőt hozzáadva a felét egy alaposan kizsírozott tepsibe simítjuk. Meghintjük a darált mák, a maradék 10 dkg cukor meg a reszelt citromhéj keverékével, és ráöntjük a tészta másik felét. Egyenletesre simítjuk a tetejét, és 45 percig kelesztjük. A forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. Végül még forrón a tetejét tejföllel locsoljuk meg. Kockákra vágva melegen, vagy hidegen tálaljuk

Kőttbéles

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, 4 dkg élesztő, kb. 5 dl tej, 1 evőkanál enyhe ecet, 1 dkg cukor; a kenéshez zsír, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor

 

Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet a vajjal, 4 dl édes tejben megfuttatott élesztővel, egy csipet sóval, a tojással, az ecettel, és alaposan kidolgozzuk. Ha nem elég lágy, hozzádagasztjuk a maradék egy deciliter tejet. / A hozzávalók langyosak legyenek! / Négy cipóba osztjuk, és langyos helyen 15 percig pihentetjük. Leterítjük az asztalt egy tiszta abrosszal, és olyan vékonyra kinyújtjuk a tésztát, amilyenre csak lehet. Megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük porcukorral meg mazsolával, és úgy hajtogatjuk össze, hogy tepsi nagyságú legyen. A tepsibe fektetjük, és ugyanezt a második, harmadik és negyedik lappal megismételjük, majd ezeket is egymásra a tepsibe fektetjük, úgyhogy egy sokrétegű tésztát kapunk. Éles késsel úgy vágjuk be 7x7 centis négyzetekre a tepsiben lévő tésztát, hogy majdnem súroljuk a tepsi alját. Szépen megkelesztjük a tésztát, tetejét olvasztott zsírral kenjük, és pirosra sütjük. A vágatok mentén könnyen széttördelhetjük négyszögletes darabokra.

Kukoricamálé

Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, fél liter aludttej, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 evõkanál cukor, kevés só, egy kávéskanál szódabikarbóna.

 

Elkészítés: A kukoricalisztet tálban jól összekeverjük a tejtermékekkel, tojással, cukorral és sóval. A szokásosnál jobban kizsírozzuk a tepsit, beleöntjük a masszát. tetejét meglocsoljuk langyos zsírral, gazdagon csepegtetjük bele a lekvárt, vagy a búzamáléhoz hasonlóan gyümölcsöket. Kockára vágva tálaljuk.

Kölesdödölle

Hozzávalók: 1/2 kg köleskása, kb. 20-30 dkg nullás liszt, a megfőtt kása sűrűségétől függően, fokhagyma, zsír, vagy olaj.

 

Elkészítés: A megmosott kását vízben sűrűre főzzük. Nullás liszttel összedagasztjuk. Mikorra egyenletesen összedolgozódik és jó kemény lesz, zsíros tányérba belelaskáljuk és zsírozott lábasba vagy tepsibe evőkanállal beleszaggatjuk. Tetejét fokhagymás zsírral leöntjük. Tálalás előtt egy kicsit megpiríthatjuk

Kölesmálé

Hozzávalók: 20 dkg hántolt köles (Nagyobb élelmiszerüzletekben, natura boltokban kapható ), fél liter tej, 3 tojás, 2-3 evõkanál cukor. csipetnyi só, I dl tejföl, 5 dkg vaj, zsir a tepsi kikenéséhez és a tészta meglocsolásához.

 

Elkészítés: A megmosott köleskását forró tejjel leöntjük, majd lefedjük. Ha kihûlt, hozzáadjuk a cukrot, vajat, és tojássárga keverékét és ezzel jól kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, tetejét meglocsoljuk tejföllel. Megsütjük és kockára vágva tálaljuk. Hasonlít, a rizsfelfújthoz, illik hozzá bármilyen pikáns gyümölcsvelö, hígabb lekvár.

Őrségi gánica

Hozzávalók: (5 adagra) 35 dkg liszt,15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg zsír, 5 dkg só, 8 dl víz, 3 nagy burgonya.

 

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és erősen sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük és visszatesszük a levébe. A szalonnát kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A lisztet zsír nélkül sárgára pirítjuk.Az elkészítés módja: A lisztet, tepertőt összekeverjük, hozzárakjuk a burgonyafőzetet és egységes masszává dolgozzuk. Ezután evőkanállal zsírozott, tűzálló edénybe szaggatjuk és sütőben átforrósítjuk.

Őrségi tökös-mákos rétes

Hozzávalók: (10 adagra) 10 adag rétestészta, 50 dkg tök, 40 dkg porcukor, 30 dkg mák, 10 dkg zsír, 15 dkg mazsola, 3 dl tejföl, 2 tojás.

 

Elkészítés: Meghámozzuk a főző- vagy sütőtököt, vékonyra ledaráljuk, enyhén sózzuk, majd kicsavarjuk. A mákot megdaráljuk.Az elkészítés módja: A rétestésztát kihúzzuk, zsírral áthúzzuk, felületének felére elrendezzük a tököt, megszórjuk cukorral elkevert mákkal és egyenletesen elszórjuk rajta a mazsolaszemeket. Ezután a rétest felcsavarjuk, előbb olvasztott zsírral, majd tojással elkevert tejföllel is áthúzzuk. Középmeleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve, forrón, szeletelve tálaljuk.

Paprikás vargánya szárított gombából

Hozzávalók: szárított vargányagomba, hagyma, zsír, krumpli, liszt, tejföl

 

Elkészítés: A gombát jól mossuk meg, tegyük szűrőkanálba, és öntsük le forró vízzel. Egy felszelt vöröshagymát zsíron halvány sárgára pirítunk. Tegyünk bele pirospaprikát és a már lecsepegtetett vargányát. Kevés vizet is öntsünk alá, ha félig megsült, pár darab hasábra vágott krumplit is tegyünk bele. Amikor a burgonya is átsült, kevés liszttel szórjuk meg, forgassuk át, és kevés vízzel engedjük fel. Adjunk hozzá egy- két pohár tejfölt, amit igen kevés vízzel elkeverünk. Cseresznyepaprika vagy pirosarany is jó bele. Galuskával tálaljuk.

Répás béles

Hozzávalók: tarló- vagy kerekrépa, liszt, zsír, cukor, tej, tejföl

 

Elkészítés: A tarlórépát meghámozzuk, apróra szeleteljük, besózzuk. Sós vízzel a rétestésztánál keményebb tésztát gyúrunk, amilyen vékonyra lehet, sodrófával kinyújtjuk és a már kifacsart, kevés zsírban megpárolt, kissé cukrozott répával egyenletesen beterítjük. Mint a hájas tésztát, úgy összehajtogatjuk, és sodrófával újra elnyújtjuk. Bőven zsírozott tepsiben szép pirosra sütjük, mint a pitét, kockára vágjuk és lábasba rakjuk. Annyi forralt tejjel, hogy ellepje, leöntjük. Egy darabka vajat és pár kanál tejfölt teszünk közé, fedővel lefedjük, ha megpuhult, fogyasztjuk. Az édesszájúak ízlés szerint cukrozhatják.

Tejfölös köleskásaleves

Hozzávalók: 40 dkg köles, só, ízlés szerint tej.

 

Elkészítés: A köleskását (hántolt köles) jól megmossuk, tejben főzzük puhára és ízlés szerint sózzuk. Kevés vizet is lehet hozzáönteni. Ízletesebb, ha sűrű, ha nem túlságosan sok rajta a tej.

Tejfölös répafőzelék

Hozzávalók: savanyított répa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kanál zsír, vagy ola, ízlés szerint pirospaprika, ha van, füstölt "bürke", babérlevél, bors, só.

 

Elkészítés: A kifacsart, savanyított répát vöröshagymás, paprikás zsírban rövid ideig pároljuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, bőrkét-lehetőleg füstöltet- teszünk bele, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, a bőrke megpuhulásáig főzzük és behabarjuk. Bőrke helyett főzhetjük friss sertéshússal vagy füstölt csülökkel. ( Jó, ha a csülköt előre egy kicsit megfőzzük.) Az ínyencek kedvéért tehetünk bele néhány levél szárított vargányát vagy vízzel való felöntéskor friss paradicsomot, paradicsompürét, paradicsomkonzervet.

Vargányaleves szárított gombából

Hozzávalók: szárított vargánya, krumpli, só, bors, zsír, tejföl

 

Elkészítés: A jól megmosott gombát vízben puhára főzzük, halvány rántást készítünk, sózzuk és összeforraljuk. Rakjunk bele apró kockára összevágott burgonyát. Ízletes és gyorsan elkészíthető.

Vasi pecsenye

Hozzávalók: (4 adagra) 60 dkg kicsontozott sertéstarja, 8 dkg liszt, 1 dkg fűszerpaprika, 2 dkg só, 2 dl tej, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt bors.

 

Elkészítés: A tarját négy szeletre vágjuk, gyengén kiverjük, egy éjszakára sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk és hűtőbe rakjuk.Az elkészítés módja: Sütés előtt kivesszük a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikában elkevert lisztben, hevített olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Hagymás törtburgonyával tálaljuk.